Haber

İstiklal Caddesi’ndeki Terör Saldırısı Davasında 3 Sanık Serbest Bırakıldı

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili olarak bombayı bırakan Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada mahkeme, 3 sanığın tahliyesine ve Albashir’in tutukluluğunun devamına karar verdi. Heyet ayrıca sanıkların terör örgütüyle irtibatının olup olmadığına ilişkin ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 12 Şubat’a erteledi.

13 Kasım 2022 Pazar günü Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne bombalı terör saldırısında 6 kişi ölmüş, 99 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada aralarında Ahlam Albashir’in de bulunduğu 8 tutuklu sanık ile başka bir suçtan tutuklu 1 sanık hazır bulundu. Sanık avukatlarının katıldığı duruşmaya tutuklu 6 sanık, Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Sanıkların terör örgütleriyle irtibatının olup olmadığına ilişkin ilgili kurumlara yazı yazılması talep edildi.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Başkanlığı ve ilgili kurumlara yazı yazarak, sanıkların şüpheli olup olmadığına ilişkin varsa bilgi ve belgelerin kendilerine gönderilmesini istedi. Terör örgütleriyle temasları vardı. Savcılık, bu talebin yerine getirilmesi halinde mütalaa hazırlanarak sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesi amacıyla belgenin Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesini de talep etti. Tahliye talebine ilişkin tercüman aracılığıyla savunması sorulan sanık Ahlam Albashir, herhangi bir şey söylemek istemediğini söyledi.

“Ölenlerin hepsi bu Ahlam yüzünden öldüler”

Tutuklu sanıklardan Ferhat Habeş savunmasında şunları söyledi: “PKK veya başka bir örgütle hiçbir terör örgütüyle bağlantım yoktur. Birkaç gün bende misafir olarak kalmak istediğini, bana şunu söyledi: Avrupa’ya giderlerdi. Ölenlerin hepsi bu Ahlam yüzünden öldü, benim bununla hiçbir ilgim yok.” konuştu.

“Alnınızda terörist yazısı yok”

Tutuklu sanıklardan Hüseyin Güneş, kimseyi uzaktan tanımadığını belirterek, “Bir tek alçak var, alnında terörist yazısı yok. Allah hepsine lanet etsin.”

“Eğer Allah’tan korksaydı bu patlamayı yapmazdı.”

Savunmasını yapan tutuklu sanık Mahmud El Yusuf, “Ahlam Allah’tan korksaydı bu patlamayı yapmazdı. Onun Allah korkusu yok muydu? Ben 11 yıldır Türkiye’deyim, yok” dedi. Ne PKK’yı ne de başka bir örgütü tanıyorum. Hiçbir temasım, görüşmem yok. Patlamadan 3 ay önce Türkiye’ye geldi, benim bununla ne ilgim var?”

3 sanığa tahliye

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Bakar Çarkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari’nin, haklarında isnat edilen suçun değişme ihtimali ve tutukluluk sürelerini dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Ayrıca sanıklara yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirleri de uygulandı.

Albashir’in tutukluluğunun devamına karar verildi. Aralarında Ahlam Albashir’in de bulunduğu tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Terörle temasları olup olmadığına ilişkin ilgili kurumlara yazı yazılacak.

Heyet, sanıkların terör örgütüyle irtibatının olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi, belge veya beyanın bulunup bulunmadığına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına ve belgenin gönderilmesine karar verdi. mütalaa hazırlanması için savcılığa başvurarak duruşmayı 12 Şubat’a erteledi. bugüne ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Albaşir’e ‘devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozma’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘halk olma’ suçundan ise 7 yıldan 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası verildi. ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ‘çocuğu bombalayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. ‘Kasten bombalamayla kasten öldürme’ suçundan müebbet, 5 kat ağırlaştırılmış müebbet hapis, 99 kişiye karşı ‘kasten öldürmeye teşebbüs etmek’ suçundan 6 aydan 2 bin 970 yıla kadar 1.930 yıl, ‘kasten izinsiz olarak eşya bulundurmak’ suçundan 12 hapis. tehlikeli maddeler veya el değiştirme.’ 1 yıldan 24 yıla kadar ağırlaştırılmış müebbet ve 1.949 yıl 6 aydan 3,09 yıla kadar toplam 7 ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. İddianamede, aralarında firari örgüt lideri Cemil Bayık’ın da bulunduğu diğer sanıkların 7’şer ağırlaştırılmış müebbet ve 1.938 yıl ile 3.016 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmaları talep edildi. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu