Haber

Sudan’da 4,3 Milyon Kişi Zorla Yerinden Edildi

Birleşmiş Milletler (BM), çatışmaların devam ettiği Sudan’da 4,3 milyondan fazla kişinin zorla yerinden edildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü William Spindler, Sudan ordusu ile hükümetin isyancı ilan ettiği paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan beri devam eden iç savaşa ilişkin haftalık değerlendirmelerde bulundu. BM Cenevre Ofisi basın toplantısı.

“Sudan’da çatışmaların başlangıcından bu yana 4,3 milyon kişi zorla yerinden edildi. Bu sayıya komşu ülkelere giden 900 binden fazla mülteci ve sığınmacı ile Güney Sudan’a dönmek zorunda kalan 195 bin Güney Sudanlı dahildir. Sudan’da çatışma” dedi Spindler. O zamandan beri 3,2 milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi.” dedi.

Sudanlıların bulundukları yerden kaçmaya devam etmeleri durumunda Sudan ve komşu ülkelerdeki kalabalığın artacağına işaret eden Spindler, ulaşabildikleri her yerde can kurtaran takviyelerini sürdürdüklerini ifade etti.

53 sağlık ocağına akın etti

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Margaret Harris, Sudan’daki çatışmaların insanların yaşamları ve sağlıkları üzerinde yıkıcı etkileri olduğuna dikkat çekti.

“Çatışmalardan en çok etkilenen bölgelerdeki hastanelerin yaklaşık yüzde 67’si hizmet dışı kaldı. DSÖ, çatışmanın devam ettiği 4 ayda sağlık merkezlerine yönelik 53 saldırıyı doğruladı. Bu baskınlar 11 kişinin ölümü, 38 kişinin yaralanması ve onbinlerce insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı.” Harris, sağlık hizmetlerine erişimi engelledi” dedi. dedi.

Sudan’da devam eden kızamık, sıtma ve dang humması gibi salgın hastalıkların kötüleşen sağlık sistemi nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olduğunu vurgulayan Harris, ülkenin yüzde 40’tan fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam entegrasyonunu istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz ve gerilim savaşı, 15 Nisan sabahı Orta Anadolu’da başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. taraflardan.

Batı kentleri başta olmak üzere Hartum ve çevresinde halen devam eden şiddetli çatışmalarda 3 binden fazla sivil hayatını kaybetti, on binlercesi de yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu